fredag den 23. september 2011

De Blodige bid - detektiv-vampyr-roman?

Nick Clausen er en forfatter der kan sine klassiske gyser-temaer. Han har tidligere brugt uhyrer fra havet i den nærmest Lovecraftianske "Tidevandet", han har spøgelserne snigende uhygge i "Brødrene", I "Ulm" kom gyset fra en hærgende varulv, og i "De sorte symboler" som også udkom i år, kom heksemyten under kærlig behandling.
Derfor virker det meget naturlig, at hans nyeste fortælling omhandler vampyrer (den kyniske læser ville bemærke "at det jo også er meget "oppe i tiden"), men Hr. Clausen er tro mod myten og behandler sit emne med varsom og kærlig hånd.
Her er tale om den klassiske vampyrforestilling, hvor folk der drænes og efterfølgende dør, straks rejser sig som en ny (og ganske umættelig) vampyr. I bogen følger vi de to venner Martin og Rune, som efter en mislykket practical joke, kommer i "kløerne" på den gamle vampyr Arthur.
Arthur følger som vampyr et stramt kodeks, og spiser nu meget sjældent af mennesker, men af og til går det jo galt (som det hører og bør sig i den slags historier). Så nu er der endnu en vampyr løs i den lille by - vel at mærke af typen der ikke holder sig tilbage fra det store menneske-tag-selv-bord.
Herpå følger en velskreven lille detektiv-historie, hvor drengene vha. udelukkelsesmetoden gennemgår Arthurs seneste ofre, for at finde ud af, hvem den smittede er.
Undervejs får vi er par tilpas blodige mord, nogle gys og slutteligt en åndedrætsstoppende tragedie.
Alt-i-alt en yderst anbefalelsesværdig bog, for os der ynder det klassiske gys.
...
...
...
og vampyrer som da Far Var Dreng!

Ingen kommentarer: