mandag den 3. december 2007

Velkommen til!

Jeg har startet denne blog, for at få afløb for min passion for spil, og jeg tror den bedste start vil være en (forhåbentlig tro) dansk version af "Moritz ten gaming commandments". De blev oprindeligt skabt i forbindelse med brætspil (han ER jo trods alt tysker, og de er VILDE med dens slags:-), men jeg tror bestemt de er gangbare i forbindelse med enhver slags multiplayer-spil.


  1. Du må ikke snyde

  2. Du skal planlægge dit træk, når det ikke er din tur

  3. Du skal være tålmodig

  4. Du skal elske din medspiller

  5. Du skal respektere spillet

  6. Du skal ikke brokke dig, klage eller være smålig

  7. Du skal ikke Kingmake

  8. Du skal være værdig i sejr eller nederlag

  9. Du må ikke plage eller drille andre spillere i ondt vilje

  10. Du skal ikke kun spille for at vinde

For dig der ikke er så meget inde i "alt det der med spil" (og det er faktisk dig jeg skriver til her på bloggen), kan nogle af punkterne godt virke lidt uforståelige, så vi tager lige en hurtig gennemgang:

Punkt 1 - giver sig selv. Du kan sikkert ikke lide det, når andre gør det, så lad vær' selv. Det er ikke det værd.

Punkt 2 - spil (især brætspil) kan godt trække i langdrag, hvis du evigt og altid er den der bliver overrasket over, at det igen er din tur - og SÅ begynder at tænke over hvad du skal gøre. Du må hjertens gerne gå på toilettet eller snakke med dine medspillere, når det ikke er din tur. Men sæt lige også lidt tid af til, at forberede din næste tur. Så glider spillet bare bedre for os alle sammen.

Punkt 3 - Tja, det virker måske som en modsætning til det forrige punkt. Men det handler om, at selv om man er modstandere, kan man godt være flinke overfor hinanden. Og det vil ALDRIG hjælpe dig, at stresse ham der er fuldstændig paralyseret over, at han skal foretage et træk.

Punkt 4 - så simpelt er det. Du skal først og fremmest huske at vi spiller for at have det sjovt, og DU har en stor del af ansvaret for, at dine med-(mod?)spillere har det sjovt, med at spille med dig. Generelt behandler folk jo dig, som du behandler dem...

Punkt 5 - Her tænker jeg både brætspil og langt de fleste konsolspil. De er dyre og hvad værre er: de er skrøbelige. Så du skal være varsom i din omgang med dem - ISÆR hvis det ikke er dit eget spil, du har fat i.

Punkt 6 - Vi har alle prøvet det. Man spiller et spil, man egentlig er ret glad for, og en af de andre, sidder konstant og klager over, hvor dårligt det er. Det er ikke sjovt, og man bliver egentligt lidt ked af det. Lad vær' med at brokke dig over spillet, og hvordan det virker, mens du spiller. Du er ikke i stand til at bedømme det ordentlig, før du har spillet det helt til ende, alligevel. Og der er ingen der syntes det er sjovt at spille med dig, hvis du bare sidder og brokker dig hele tiden - især ikke hvis det er en andens spil I sidder ved. Giv spillet en chance - det fortjener det som regel.

Punkt 7 - Jeg kender ikke den danske term for dette, men hvis der er nogen der gør, vil jeg gerne vide hvad det er. Det betyder i grove træk: Du har ikke længere mulighed for at vinde, men du kan bruge de ressourcer, du har tilbage, til at afgøre hvem der i sidste ende vinder spillet. Denne beslutning vil med garanti irritere de spillere, der stadig er med i kampen for sejren, og denne spillestil skaber ofte flere fjender end venner (medmindre I kun er to spillere, men så giver det jo slet ingen mening ;-).

Punkt 8 - Ingen kan lide en dårlig taber eller en pralende vinder. Så dyrk noget fairplay og vær beskeden, når du vinder og generøs når du taber. Fortæl vinderen at han spillede godt og han vil gøre det samme for dig en anden dag.

Punkt 9 - Nogen gange bringer spil det værste op i folk. Men du bør bestræbe dig på at være hævet over dette - vær sød ved folk, så kan det være de hjælper dig,, næste gang i spiller RISK.

Punkt 10 - Det er den vigtigste regel af dem alle. Nogle mennesker er så fokuserede på at vinde, at de bliver personligt fornærmede, når det ikke sker. Vi hader den slags mennesker. Jeg vil også helst vinde, når jeg sætter mig til at spille, men ikke for enhver pris. Jeg læste en gang i en anden kontekst, at "hvis det ikke længere er sjovt at spille, skal du stoppe", og det synes jeg er vigtigt. Det at spille er en social forteelse - så lad os være sociale (^_^)

Ingen kommentarer: