tirsdag den 29. januar 2008

Brætspil samler familien.

At spille sammen i en familie, gør os mere socialt stemt. Det synes at være spilforsker Lars Konzacks hovedpointe i en ny artikel. Men hvis man skal inddrage hele familien, både unge som gamle, er det stadig brætspillene man tyr til idag.

Selvom computere og spillemaskiner har gjort deres indtog i snart alle danske hjem, investerer vi stadig i brætspil, som aldrig før. Én af grundene til dette er, at vi mennesker stadig er et yderst socialt dyr, vi elsker at gruppere os, og hvis man kan gøre det hyggeligt, er vi danskere der med det samme.

I det moderne Danmark har quizspillene deres del af æren for, at vi køber mange brætspil. Det er en tendens vi har fået skovlet ind i os fra TV, hvor den type underholdning dominerer store dele af sendefladen idag, og vi er dødtrætte af det. Men når det bliver bragt ind på stuebordet og gjort en del af familiens samvær, bliver selv den dårlig dårligste taber svag i koderne.

Når quizspil har en særlig plads i vore hjerter, er det desuden, fordi vi kan få en umiddelbar spænding ud af at spille det, det er noget vi kender godt, og det er derfor ofte let at gå til, når man tager det frem første gang, og vi kan samtidig få afgjort, hvem der er den klogeste i flokken, mener spilforskeren.

Så, når nu mørket stadig ligger over landet tidligt på aftenen, kan I roligt sætte jer sammen og hygge med et spil, tusindvis af andre danske familier gør det samme, på samme tid.

Dén tanke giver, i hvert fald, mig en varm fornemmelse i maven ;-)

FAKTA OM BRÆTSPIL

  • De klassiske brætspil er ofte flere tusinde år gamle og findes i mange varianter og har ikke en kendt ophavsmand.
  • De seneste årtier har en renæssance fundet sted inden for brætspillene. Spillene var i mange år begrænset til de klassiske krigs- og quizspil.
  • Senest har især tyske producenter haft stor succes med relativt hurtige spil med simple regler og stor vægt på bygge- og/eller handle-temaer og mindre vægt på krig.
  • Verdens mest solgte brætspil er Monopoly (Matador). I 2000 var salget af spillet steget til over 200 millioner solgte eksemplar. Siden Matador blev patenteret i 1935, har cirka 750 millioner mennesker spillet det.

mandag den 21. januar 2008

Børn lærer af brætspil (og det gør vi andre også)!

Jeg faldt over en artikel fra Fyns Stifttidende hvor adjunkt ved Aalborg Universitets Institut for interaktive medier, Lars Konjack, har set nærmere på børns brug af brætspil. Han kommer, ikke overraskende frem til, at ikke alene er brætspil hyggelige, de lærer også børnene en masse. Ludo er eksempelvis stærkt socialiserende, Matador er en introduktion til verdens barske realiteter, og skak udvikler abstrakte matematiske evner. Endelig påpeger han, at det i modsætning til lektier faktisk er sjovt.

Det er en udmærket artikel, som i sin essens er én lang forherligelse af at spille brætspil med sine børn - og det er der jo heller ikke noget galt i. Hvad artiklen mangler af kritisk sans, gør den op for i ren begejstring ;-)

Heldigvis er vi danskere ved at få øjnene op, for den samvær og hygge, som en aften ved brætspillene, er en garanti for. Vi håber den gode udvikling fortsætter.

onsdag den 16. januar 2008

DVD-brætspil, er det egentligt en god ide?

Jeg har gennem den sidste tid kigget lidt på den "Nye type" brætspil, som firmaerne i en lind strøm er begyndt at lancere. Brætspillene, med en dvd-skive indlagt, som man kun kan spille, hvis man sidder foran fjernsynet. I starten, skal det siges, var jeg meget forbeholden. Rent principmæssigt lokker jeg familien med brætspil for at KOMME VÆK fra fjernesynet, og være lidt sammen. Og så faldt jeg over nogle anmeldelser:
  1. Cluedo
  2. Pirates of the Carribean
  3. Atmosfear
  4. Sudoku
  5. UEFA champions league...

Generelt kan man ikke kalde anmeldelserne super-positive, men jeg vil dog alligevel fremhæve Atmosfear, frem for de andre (den får også en af de ringeste anmeldelser). Det handler nok om at finde de rigtige spillere til netop dette spil. Da vi afprøvede det, var vi en meget spredt gruppe, rent aldersmæssigt. Vi var fire spillere i alderen 12-38, og for os fungerede spillet. Det er ikke specielt uhyggeligt, men til gengæld rigtigt, rigtigt sjovt - hvis man fanger hentydningerne til diverse gyserfilm/-bøger. Det kan i hvert fald anbefales hvis man ikke skal betale over 200,- for det ;-)

søndag den 13. januar 2008

Nye anmeldelser af familiespil

Velkommen til 2008!
Året er kun lige startet, og der ligger allerede masser af nye anmeldelser af famielie-brætspil på nettet. Mange af dem er gode at tjekke ud - FØR man køber.

Blandt andet er det en god ide at se på "Hvis du nu var", som var et spil jeg selv havde kig på til samlingen. Læg venligst mærke til datidsformen. Den skal gå , endda, meget ned i pris får jeg overvejer den igen.

Helt anderledes ligger landet for "Khet - the laser game", som i særlig grad vækker min indre Star Wars nørd. Politikens anmelder er da også positiv. Men hvis man læser andre steder på nettet, er folk nærmest ekstatiske.

Slutteligt finder jeg også "Spøgelsestrappen" interessant. Her dog ikke på grund af Politikens anmeldelse. Men i højere grad på grund af kendernes mening. Jeg tror at spørgsmålet om spillets holdbarhed, vil afhænge meget af den voksne spillers holdning til spil-mekanikken. Hjemme hos os er der god tradition for, at min seks-årige giver mig læsterlige klø, i alle former for hukommelsesspil. Det er bare med at tage det med godt humør, og det lyder sjovt, at man ikke altid er helt sikker på hvem der kom først op ad trappen, før det bliver afsløret.