tirsdag den 29. januar 2008

Brætspil samler familien.

At spille sammen i en familie, gør os mere socialt stemt. Det synes at være spilforsker Lars Konzacks hovedpointe i en ny artikel. Men hvis man skal inddrage hele familien, både unge som gamle, er det stadig brætspillene man tyr til idag.

Selvom computere og spillemaskiner har gjort deres indtog i snart alle danske hjem, investerer vi stadig i brætspil, som aldrig før. Én af grundene til dette er, at vi mennesker stadig er et yderst socialt dyr, vi elsker at gruppere os, og hvis man kan gøre det hyggeligt, er vi danskere der med det samme.

I det moderne Danmark har quizspillene deres del af æren for, at vi køber mange brætspil. Det er en tendens vi har fået skovlet ind i os fra TV, hvor den type underholdning dominerer store dele af sendefladen idag, og vi er dødtrætte af det. Men når det bliver bragt ind på stuebordet og gjort en del af familiens samvær, bliver selv den dårlig dårligste taber svag i koderne.

Når quizspil har en særlig plads i vore hjerter, er det desuden, fordi vi kan få en umiddelbar spænding ud af at spille det, det er noget vi kender godt, og det er derfor ofte let at gå til, når man tager det frem første gang, og vi kan samtidig få afgjort, hvem der er den klogeste i flokken, mener spilforskeren.

Så, når nu mørket stadig ligger over landet tidligt på aftenen, kan I roligt sætte jer sammen og hygge med et spil, tusindvis af andre danske familier gør det samme, på samme tid.

Dén tanke giver, i hvert fald, mig en varm fornemmelse i maven ;-)

FAKTA OM BRÆTSPIL

  • De klassiske brætspil er ofte flere tusinde år gamle og findes i mange varianter og har ikke en kendt ophavsmand.
  • De seneste årtier har en renæssance fundet sted inden for brætspillene. Spillene var i mange år begrænset til de klassiske krigs- og quizspil.
  • Senest har især tyske producenter haft stor succes med relativt hurtige spil med simple regler og stor vægt på bygge- og/eller handle-temaer og mindre vægt på krig.
  • Verdens mest solgte brætspil er Monopoly (Matador). I 2000 var salget af spillet steget til over 200 millioner solgte eksemplar. Siden Matador blev patenteret i 1935, har cirka 750 millioner mennesker spillet det.

Ingen kommentarer: